DURERE CRONICĂ și QEEG

DURERE CRONICĂ și QEEG

Durerea este o senzație neplăcută sau o experiență emoțională asociată cu un prejudiciu corporal real sau potențial. Durerea poate fi împărțită în durere acută și durere cronică, iar spre deosebire de durerea acută, care apare pe o perioadă scurtă și al cărei motiv poate fi clar identificat, durerea cronică durează mai mult de 6 luni, ducând la tulburări psihologice și fizice în viața de zi cu zi.

Se știe că durerea cronică este asociată cu un exces de neurotransmițător norepinefrină. Aceste excese au efecte diferite asupra activității funcționale a creierului, ceea ce se reflectă în modificări ale undelor cerebrale.

Conform studiilor anterioare pe EEG cantitativ (QEEG), durerea cronică este observată astfel.


Tiparul cu unde beta 3 excesive în lobul parietal

EEG cantitativ (QEEG) în durerea cronică este utilizat pentru a monitoriza gradul durerii, iar prin măsurarea QEEG în prealabil se poate observa că creșterea undelor rapide înainte de tratament scade după tratament.
În plus, prin utilizarea variabilității ritmului cardiac (HRV) împreună, se observă că dintre nervii autonomi care mențin homeostazia organismului, hiperactivitatea nervului simpatic (creșterea LF) este atenuată, crescând astfel rata de succes a tratamentului.


 

REVIZUIRE DE CAZ

Informații despre participant
– Vârstă: 45 ani / Bărbat / Cefalee
– Durere frontală și occipitală.
Există momente de durere ușoară la inspirație și expirație, iar durerea severă apare atunci când pacientul încearcă exerciții fizice de intensitate redusă.


| Puterea benzilor – Hartă topografică

Comparativ cu persoanele sănătoase, undele beta 3, care sunt un tip de unde cerebrale rapide, au crescut la subiectul cu durere.

Comparativ cu persoanele sănătoase, o undă rapidă de tip beta 3 a fost observată în regiunea senzori-motorie (lobul frontal) și în regiunea de asociere somatosenzorială (lobul parietal).

 

| 3D VIEW

Comparativ cu persoanele sănătoase, undele beta 3 și conectivitatea au crescut în regiunea senzori-motorie (lobul frontal) și în regiunea de asociere somatosenzorială (lobul parietal).